« Home | MASSIVE HUNT ON ATTACKERS OF POLICEMEN » | BATTLE AGAINST DOMESTIC VIOLENCE » | TEACHER'S STRIKE CONTINUES » | ST.KLIMENT RELIC GIVEN TO BULGARIAN ORTHODOX CHURCH » | 'GOCE DAYS' IN ROMANIA » | SLOVENIA TELECOM TO BUY COSMOFON? » | 3G LICENSE TO T-MOBILE MK » | STRIKE GOES ON » | VMRO ASKING CRVENKOVSKI NOT TO DO FAVORS FOR GREECE » | A WHITE, WHITE MACEDONIA »

RICE: NAME ISSUE UNLIKELY TO BE RESOLVED QUICKLY



National.

The United States does not believe in quick settlement of the name dispute between Macedonia and Greece even though the U.S. administration has been trying to work with the UN to work out a compromise.

"It is our great hope that this name issue can be resolved. I keep saying quickly - it’s obviously not going to be resolved quickly. But it is important that both sides recognize that whatever happens on the name issue, the real benefit here of the incorporation of Macedonia into NATO - it will benefit NATO, it will benefit Macedonia, it will benefit Greece, it will benefit the Balkans," U.S. Secretary of State Condoleezza Rice said.

"And so Dan Fried, in particular, has been trying to work with Ambassador Nimetz to get a compromise, and we continue to try to do so," she added


[Makfax]

Bookmark and Share

Али Ахмети, лидерот на владејачката ДУИ, вчера на прославата на отворање на музејот на ОНА во скопската чаршија, Македонија ја нарече Дарданија.

- Музејот е круна на години и години работа на Албанците, а се отвора токму во главниот град на Дарданија - рече Ахмети во говорот на отворањето на музејот.

Во ДУИ не сакаа да ја коментираат изјавата на Ахмети бидејќи, како што нагласија, станувало збор за негов личен говор.

ДУИ му е коалиционен партнер на ВМРО - ДПМНЕ во владата на Македонија и партија која декларативно се залага за единственост на државата. Во ВМРО - ДПМНЕ вчера не сакаа да ја ко­ ментираат изјавата на Ахмети.

Инаку, не е прв пат Албанците Македонија да ја нарекуваат Дарданија. Здружението на албанските историчари во Македонија лани излезе на протести против археолошките ископувања на скопско Кале бидејќи во ископувањата не биле вклучени археолози од Косово и од Албанија. Рамиз Абдулали, почесен претседател на Здружението, тогаш изјави дека Кале било старо Скупи и главниот град на кралството Дарданија.

Македонските историчари тогаш оценија дека изјавата на Абдулали била политичка, навредлива и понижувачка.

Дарданија е областа на која некогаш живееле Дарданите, илирско племе што било населено во делови на Косово и во крајбрежните делови на Албанија, но никогаш не биле население на територијата на која се простира денешна Македонија.

Изјавата на Ахмети следува по најавите за референдум за Илирида од страна на Невзат Халили, поранешниот претседател на ПДП. Халили пред две недели изјави дека било дојдено време за политичка и културна автономија на Албанците во Македонија и најави промена на уставот и на државното уредување во унија помеѓу Македонија и Илирида.

Post a Comment

February 27 2010:
Auxentius

    Poll

    MD Shoutbox

     
     

    MD Partners
















      Explore Macedonia! Click to watch.


















































































































































      advanced web statistics

    Macedonia Daily is powered by Blogger.
    Macedonia Daily | www.macedoniadaily.org
    info@macedoniadaily.org
    © 2006-2010 All Rights Reserved.